מוצר נוסף בהצלחה
****המחירים באתר אינם משקפים את המחירים בחנות**** מבחר יינות הרוזה הגדול בישראל**** למעלה מ-300 סוגי בירה מהארץ ומהעולם****
2022-03-03T11:06:30+02:00
הפעם אנחנו רוצים לדבר איתכם על יין פורט. לא רק שנסביר קצת מהו, גם נחשוף בפניכם כמה יינות פורט מומלצים מתוצרת הארץ. נתחיל?


איך נולד יין פורט?
שמו של הפורט נובע משמה של עיר הנמל הפורטוגזית – פורטו, השוכנת בצידו הצפוני של שפך נהר הדואורו. במאה ה-17 נערכו מלחמות חוזרות ונשנות בין אנגליה וצרפת. האנגלים שלא יכלו לגדל על האי הבריטי ענבים למטרת ייצור יין היו רוכשים ומייבאים את היינות שלהם מצרפת, בדרך כלל מאזור בורדו. בזמן המלחמה חיפשו האנגלים תחליף ליין הצרפתי וגילו את עמק הדואורו בצפונה של פורטוגל, שם החלו לגדל ענבים אותם ייעדו לייצור יין. הם היו מובילים את הבציר לאורך נהר הדואורו, בחביות, על גבי סירות קטנות, עד לאזור השפך שלו לים, שם שוכנות שתי ערים – פורטו בחלקו הצפוני וגאיה (או בשמה המלא וילה נובו דה גאיה) בחלקו הדרומי. בגאיה הקימו מפעלים לבקבוק היין שלהם ומשם דרך עיר הנמל פורטו, שילחו את יין הפורט שלהם לאנגליה ולשאר יעדיו. ליינות פורט, שמקורם כאמור בפורטוגל, יש שמות אנגליים בדרך כלל – כעת אתם יודעים מדוע.


מה המיוחד בפורט?

התהליך, זהו המשתנה שמבדיל בין סוגי יינות מיוחדים וגם לפורט יש תהליך מיוחד משלו. את הענבים ליין פורט בוצרים כשהם בשלים במיוחד, כאשר רמת הסוכר שלהם הכי גבוהה שיכולה להיות. במהלך התסיסה מוסיפים להם ברנדי אשר מצד אחד מעלה את רמת האלכוהול ומצד שני עוצר את תהליך הפיכת הסוכר שבענבים לאלכוהול – כך מתקבל יין שיש לו אלכוהול ברמה מספקת אך נותר בו סוכר והוא נוטה למתיקות. יינות מתוקים בדרך כלל מוגדרים כיינות קינוח והפורט אינו שונה. בשל העובדה שהוא תוצר של תוספת ברנדי לתהליך התסיסה, יש מקומות בהם תמצאו שהוא נקרא ״מחוזק״. ברוב המקרים לא מצוינת שנה על בקבוקי יין פורט כיוון שהוא מורכב מתערובת של יינות מחוזקים שונים. אם יש שנה בה הבציר היה משובח במיוחד, בתי הפורט יוציאו יין המכונה וינטג', ובמקרה כזה יישא הבקבוק את שנת הבציר.


אילו טעמים וסוגים של פורט קיימים?
כיאה לייעודו, פורט יין קינוח מתוק. טעמו של הפורט בעל גוף מלא, נוטה להיות חסר חומציות. למרות האמור, ליינות פורט בגוונים בהירים יש מעט חומציות המאזנת במידה מסוימת את המתיקות. ברוב רובם של יינות פורט יורגש ניחוח של פירות יבשים, תבלינים ועץ. את הפורט מגישים לצד קינוח או בתור הקינוח עצמו. הנה סוגי הפורט העיקריים:


טאווני – Tawney – זהו פורט אדום, מיושן בחבית, המאופיין בטעמי קרמל, אגוזי לוז ופירות יבשים. תקופות היישון שלו הן בדרך כלל בהפרשים של עשורים – 10, 20, 30 ואפילו 40 שנים.


לבן – זהו פורט שעשוי מענבים המשמשים לייצור יינות לבנים. הפורט הלבן יהיה בעל טעמים פירותיים, בעיקר של תפוח, קליפת הדרים וגם של סוגי אגוזים קלויים.


רובי – Ruby – יין אדום בעל טעמים של פירות יער, שוקולד ותבלינים. מיושן בדרך כלל 20-40 שנים. 


רוזה – מיוצר מענבים המשמשים לייצור יינות אדומים. לרוזה יש טעמים של פירות יער אדומים והוא ממותק בחמוציות וסוכר חום.


וינטג׳ – יין פורט אדום שמקורו בבציר משנים טובות ביותר. בעיני רוב שותי הפורט, הוינטג׳ נחשב לטוב ביותר שיש ונהוג ליישן אותו כשנתיים עד ארבע שנים בחבית בטרם ימשיך את היישון שלו בבקבוק.


איך מגישים פורט?

ליין פורט, כראוי למעמדו, יש מספר סוגי כוסות ייחודיות. כולן נקראות ״כוס פורט״. פורט מסוג רוזה יש להגיש כשהוא קר כקרח, את הפורט הלבן מגישים קר, את כל יתר יינות הפורט נהוג להגיש בטמפרטורה שהיא מעט פחות מזו של החדר, סביב ה-16 מעלות צלזיוס. בימי הקיץ החמים נהוג להגיש יין פורט עם קוביות קרח (און דה רוקס) ולהוסיף פרוסת ליים מרעננת. 

יין פורט מושלם בשילוב עם גבינות עשירות, בשרים מעושנים, קינוחי שוקולד וקרמל וגם סוגי אגוזים מלוחים וקלויים.

שימוש נוסף ליין פורט לבן – הוא יכול להוות תחליף לג׳ין בקוקטייל ג׳ין וטוניק. התוצאה נקראת פורט וטוניק או כפי שחלק מהאוהדים קוראים לו בחיבה – פורטיני. 

את יין הפורט יש לאחסן כאשר הוא שכוב על צידו, במקום חשוך וקריר (לא לחינם קוראים לזה ״מרתף יינות״). כ-24 שעות לפני שאתם מגישים אותו, מומלץ להעמיד את בקבוק הפורט ומרגע שפתחתם את הבקבוק הוא יוכל להחזיק בין מספר ימים (אם הוא פורט ״צעיר״) ועד מספר שבועות (כאשר מדובר ביין פורט מיושן יותר, כמו רובי או וינטג׳). 


אנחנו משווקים מספר סוגי פורט מבית היוצר של בתי פורט מעולים, אבל אנחנו רוצים דווקא לספר לכם על יינות פורט ישראליים שכדאי לשים אליהם לב:


טפרברג אסנס פורט אדום הוא יין אדום מחוזק בסגנון פורט העשוי מענבי מרלו שמקורם בהרי אפרים. זהו יין שאפשר לשתות כבר כעת או לאפשר לו להמשיך ולהתיישן בבקבוק. טעמו של יין זה יהיה עשיר, בעל גוף מלא, מאד מאוזן. צבעו אדום כהה ועמוק והניחוח שלו יזכיר לכם פירות יבשים, שזיפים, דובדבנים ושוקולד. 


יין פורט מומלץ נוסף מתוצרת הארץ הוא יין לבן מחוזק בסגנון פורט של יקב הר אודם, בשם ענבר

גם יין קינוח אדום מחוזק תשבי ספיישל רזרב 2011 יהיה לכם מעניין להכיר.


טל משקאות הוקמה על ידי אוהבי יין ואלכוהול, עבור אוהבי יין ואלכוהול כמוהם. אין דבר שמשמח אותנו יותר מאשר לשדך בין אוהבי משקאות לבין מה שמביא להם אושר. כל אחד מכם יקבל אצלנו שרות אדיב וייעוץ המתבסס על שנים של ניסיון. בקרו בחנות שלנו או בצעו את הקניה שלכם כאן באתר שלנו – מה שנוח לכם, וזכרו: יין ישמח לבב אנוש.